Weldra hondenspeelweide in Tremelo-Baal?

30 Oktober 2016

Weldra hondenspeelweide in Tremelo-Baal?

Sinds er vorig jaar in natuurgebied Bolloheide een schaapje is doodgebeten pleit Groen Tremelo-Baal voor een hondenloopweide in onze gemeente.  UI tgesprekken met hondenbezitters begrepen wij dat de vraag naar hondenweiden duidelijk bestaat in onze gemeente.

In de loop van de maanden hebben wij diverse malen contact gehad met Jan Van Herck (Schepen van Dierenwelzijn) en Ria Claes (bestuurslid CDV) over dit dossier.   Ook met Natuurpunt Tremelo legde wij de eerste contacten naar een mogelijke zoekplaats voor deze hondeweide. 
 
Op de laatste GR vernamen wij op onze vraag dat het dossier de goede richting in gaat.  Volgens de Schepen zou de mogelijke hondenweide er kunnen komen in een gedeelte van Parkheide.  In het verleden werden terreinen nabij de Van Regenmortel en een gedeelte van Bolloheide bestudeerd maar deze pistes waren om verschillende reden niet haalbaar.
 
Vanuit Groen zij wij blij met de huidige stand van zaken.  Als Groene partij zijn wij zeer begaan met het dierenwelzijn.  In het verleden deden wij al meerdere voorstellen in het belang van dierenwelzijn.  Het was trouwens ook op vraag van gemeenteraadslid Petra Vreys dat er in januari 2012 voor het eerst een Schepen van Dierenwelzijn in het leven is geroepen.
 
Een hondenweide is echter niet alleen bevorderlijk voor de honden.  De aanleg ervan zal ook de sociale contacten tussen de verschillende "baasjes" bevorderen.  Op die manier werken we ook mee aan minder verzuring in onze maatschappij.  
De aanleg van een mogelijke hondenweide in Parkheide zal het probleem van de loslopende honden in Bolloheide echter niet helemaal oplossen.  Alhoewel het duidelijk op de borden aan de ingang van Bolloheide vermeld staat dat honden aan de leiband moeten, zijn er nog steeds hondeneigenaren die zich hier niet aan houden.  
Groen Tremelo-Baal pleit daarom ook voor meer politiecontroles.  Het kan niet zijn dat natuurliefhebbers en wandelaars  het  prachtige natuurgebied van Natuurpunt niet meer durven betreden  uit angst om aangevallen te worden.
Natuur moet voor iedereen toegankelijk zijn zowel voor de natuurliefhebber als voor de wandelaars met hun hond aan de leiband.