Goed in je vel 💚 Goed voor de planeet 🌍 Goed voor elkaar
De buurt waarin je leeft, dat is de lucht die je inademt. Dat is de weg die je elke dag neemt van school naar huis. Dat is de bakker of het terrasje om de hoek, het plein waar je kinderen spelen en het bos waar je een rondje gaat lopen. Hoe die buurt eruit ziet, hoe veilig en gezond ze is, dat bepaalt mee je leven.
Groen is de partij die buurten en mensen doet herademen, letterlijk. Omdat je veilig met je kinderen naar school kan fietsen. Omdat wijken groener en aangenamer worden. Omdat je zorg in de buurt hebt. Omdat straten niet enkel dienen voor verplaatsingen, maar ook voor leven en ontmoeting, met bruisende terrasjes, lokale winkels, sport en cultuur. Dat is een Tremelo waar je jong kan zijn, en oud wil worden.
🆔 Met z’n allen samen wonen en leven in Tremelo en Baal
Verbinden is het sleutelwoord.
Problemen los je samen op, uitdagingen ga je samen aan.
Het is heel belangrijk ons sociale weefsel te versterken. Dat kan alleen als we elkaar begrijpen en rekening houden met ieders identiteit. Tremelo wordt gemaakt door mensen die er wonen, werken, het bezoeken, de verenigingen die er actief zijn en het lokale beleid. Met Groen Tremelo-Baal willen we ons ervoor inzetten om de krachten van het middenveld en het lokale beleid te bundelen. Vooral vrijwilligers willen we extra aandacht geven, want zij vormen de lijm van de samenleving. Hun engagement voor een warme samenleving is van onschatbare waarde. Met Groen hebben we ook oog voor mensen die buiten onze grenzen wonen. In de geest van Damiaan verdienen ook zij onze aandacht. Maar ook onze dieren verdienen respect!
De erkenning die wij als gemeente willen uitdrukken voor een vrijwillig engagement, zit in het creëren van een vrijwilligersvriendelijk klimaat. Daarom werken we een duidelijk reglement uit over een vrijwilligersverzekering en vergoeding.
Samen met het Huis van het Kind willen we werken aan het label van 'Kindvriendelijke gemeente'. Onze kinderen zijn immers onze toekomst en ze betekenen leven in onze gemeente.
We starten samen met vrijwilligers 'Zorgzaam Tremelo' op om de eenzaamheid in onze gemeente aan te pakken, maar niet alleen bij senioren...
Klik hier indien u meer wil weten over het programma Wonen en Leven
🎭 👟 Tremelo, dat is ook cultuur en sport voor iedereen
Cultuur, sport en vrije tijd stimuleert de sociale contacten en houdt ons mentaal en lichamelijk gezonder. We staan open voor een cultuurbeleid dat vertrekt van wat onderuit groeit en opborrelt. Een lokaal bestuur organiseert geen cultuur, maar zorgt dat er cultuur kan bloeien. We maken cultuur, sport en vrije tijd in de brede zin van het woord voor iedereen bereikbaar. In onze gemeente bestaan heel wat mogelijkheden en initiatieven om te ontspannen, mensen te ontmoeten en te sporten. Onze sporthal geeft daaraan weldra een nieuwe dimensie.
Van de bibliotheeksite maken we een toegankelijke plek waar we voluit voor cultuur en ontmoeting gaan in een groene omgeving. We benutten de andere lokalen op de site beter en maken er zo een echt ontmoetingscentrum van. Een plek waar we zowel een filmavond als een repaircafé kunnen organiseren of waar je gewoon kan langskomen om een 'klapke' te komen doen.
De buitenterreinen naast de sporthal willen we gebruiken als een groene, natuurlijke rustplaats met een beperkt aanbod aan buitensporten. Waar kinderen zich kunnen uitleven in een hindernissenparcours en waar mogelijk plaats is voor een kiosk om kleine culturele activiteiten te organiseren, rekening houdend met de activiteiten die er nu ook al plaatsvinden.
Om ons zwembad extra in de kijker te plaatsen tijdens de warme zomermaanden organiseren we de actie 'Cool in de Pool' waar we tijdens hittegolven zwemmers een tweede ticket aanbieden aan halve prijs.
Klik hier indien u meer wil weten over het programma Cultuur en Sport
📢 In Tremelo beslis jij mee, ook na de verkiezingen
De kracht van het lokaal niveau is dat dit hét burgerniveau bij uitstek is. Inwoners voelen zich betrokken, willen meer inspraak, maar willen ook handen zelf uit de mouwen steken. Het lokale niveau is daarom het beste niveau om te experimenteren met de vernieuwing van onze democratie. Tijdens de volgende legislatuur willen we hiermee verder gaan dan nu al het geval is.
We willen in de eerste plaats luisteren naar de noden van onze allerjongsten. Dit doen we door de opstart van een kindergemeenteraad maar ook door onze jeugdraad meer slagkracht te geven zodat ook zij op het beleid kunnen wegen.
Met het herwerkte charter rond adviesraden en participatie kunnen we inwoners, verenigingen en ondernemers van in het begin betrekken bij grotere projecten. Participatie kan daarom meteen deel uitmaken van het ontwerpproces. Belanghebbenden kunnen van bij aanvang betrokken worden. Zo kunnen ze meedenken, alternatieven voorstellen formuleren of mee zoeken naar oplossingen. Adviesraden kunnen dankzij dit nieuwe charter makkelijker aan fondsen geraken voor hun werking; advies geven aan het bestuur wordt er één van de kerntaken.
Klik hier indien u meer wil weten over het programma Participatie
🌍 Tremelo, dat is wonen in een dorp met een natuurlijke omgeving
Vanuit Groen hechten we veel belang aan open, groene ruimte als onderdeel van een gezonde, leefbare woonomgeving. De laatste decennia zijn er veel woningen bij gekomen in Tremelo. Dit gaat ten koste van groen en beschikbare open ruimte.
In onze gemeente is het ruimtebeslag hoger dan het provinciale en Vlaamse gemiddelde
Meer dan de helft van Tremelo wordt ingenomen door harde bestemmingen zoals woningen, wegen en voorzieningen. Daarom gaan wij voluit voor het 'gemeentelijke beleidsplan ruimte' dat we de voorbije jaren uitgewerkt hebben. Met de uitvoering van dit beleidsplan willen we onze gemeente landelijk en groen houden. We engageren ons om samen met onze inwoners werk te maken van meer natuur in elke tuin, berm, straat, plein, wijk en dorpskern. Meer natuur, meer open ruimte en meer biodiversiteit vormen een belangrijk deel van de oplossing voor de veranderende weeromstandigheden. Daardoor ziet onze gemeente er mooier uitziet en is ze aantrekkelijk om te wonen en te bezoeken. Wie woont of werkt met zicht op groen is trouwens ook gelukkiger, gezonder en ervaart minder stress.
We zorgen ervoor dat Tremelo groener, dorpser en landelijker wordt. Zo kijken we er op toe dat bij de toekenning van een omgevingsvergunning er voldoende groen wordt voorzien en de projecten kwaliteitsvol zijn. Ook appartementen zullen in de kernen nog steeds nodig zijn, en ook daar zorgen we voor meer ontharding, meer groen en wat meer pleintjes.
We versterken de natuur en biodiversiteit. Dit doen we niet alleen in de natuurgebieden, ook in de kernen en de buitengebieden zorgen we voor extra groen in het straatbeeld, met straatbomen, groene pleintjes, groengevels,... De tuinen van onze inwoners zijn hierbij een belangrijke schakel.Daarom nemen we de 3-30-300 regel als basis. Die houdt in dat iedereen vanuit zijn woning 3 bomen kan zien, dat 30% van de wijk bladbedekking heeft en dat iedereen op 300 m van zijn woning toegang heeft tot een stuk groene ruimte.
We werken de groenwaarborg uit. Met deze waarborg zorgen we ervoor dat eigenaars die verplicht zijn om opnieuw bomen aan te planten na het bebouwen van een perceel, dit ook daadwerkelijk doen. Zo zorgen we ervoor dat de tuinen van onze inwoners blijven vergroenen.
Klik hier indien u meer wil weten over het programma Omgeving & Natuur
🤝 Een socialer en inclusiever Tremelo waarin we iedereen meenemen
Groen wil een ambitieus, inclusief en toegankelijk sociaal beleid met basisvoorzieningen voor iedereen. We hebben speciale aandacht voor wie het moeilijk heeft en geven extra aandacht aan het bestrijden van armoede en het mentaal welzijn van onze inwoners. Zo willen we graag beginnen met het ondertekenen van het charter met Inter, het Agentschap toegankelijk Vlaanderen. Zij ondersteunen lokale besturen bij het bouwen aan een integraal toegankelijke omgeving.
Samen met Het Huis van het Kind willen we bekijken of we een 'OverKop-huis' kunnen opzetten. Daar kunnen jongeren van 12 tot 25 jaar ongedwongen in een laagdrempelige, informele ontmoetingsplek binnenwandelen voor een goed gesprek. Doordat jongeren bij OverKop ook gewoon in hun vrije tijd samenkomen, maakt het de stap naar professionele ondersteuning veel kleiner.
We zetten in op betaalbare deelmobiliteit, voornamelijk op deelwagens en deelfietsen. Onze Hoppinpunten en het Sociaal Huis kunnen hiervoor als startpunt dienen. Via een burgerbevraging willen we de noden verder in kaart brengen en uitbreiden waar er vraag naar is. Het busgebruik voor onze inwoners maken we goedkoper via het derdebetalerssysteem. Daarbij nemen we als gemeente als derde partij de kosten gedeeltelijk voor onze rekening. Zo geniet iedereen maximaal van deze voordelige regeling en sporen we onze inwoners aan om meer de bus te gebruiken dan de wagen.
We zorgen ervoor dat cultuur in de brede zin van het woord voor iedereen bereikbaar is. Zo werken we aan de opstart van een Rap-op-stap-kantoor. Dit zal mensen met een beperkt budget helpen aan een leuke uitstap of activiteit. Je kan er terecht voor vakanties, daguitstappen en culturele- en sportactiviteiten met korting. Ook de UiTPAS introduceren wij in onze gemeente. Met een UiTPAS spaar je punten als je deelneemt aan UiTPAS-activiteiten. De verzamelde punten kan je omruilen in leuke voordelen. Kansarme mensen krijgen met hun UiTPAS speciale kortingen.
Bij het aantrekken van nieuwe sport- en hobbyclubs voor de sporthal willen we clubs extra belonen die zich extra engageren voor G-sporters. We maken van onze sporthal de startplek van waaruit we G-sporters al hun sportieve talenten laten ontplooien. Ook het zwembad maken we rolstoeltoegankelijk en toegankelijk voor personen met een beperking. We hebben de ambitie om van Tremelo de komende jaren de G-sportgemeente van het Hageland te maken. Ook clubs die zich willen inzetten op meer meisjes en vrouwen in de sport, willen we extra aanmoedigen.
Klik hier indien u meer wil weten over het programma Sociaal beleid
💚 Tremelo onderneemt met een hart!
Groen blijft resoluut inzetten op de versterking van de lokale economie in onze gemeente. De voorbije 6 jaren hebben we met nieuwe initiatieven voor onze handelaars grote stappen vooruit gezet. De komende jaren willen we hieraan verder werken, want we zijn nog niet klaar. We wensen de huidige ondernemers verder te ondersteunen door blijvend op zoek te gaan naar nieuwe initiatieven om al onze handelskernen nog meer in de kijker te plaatsen. Daarnaast willen we ook nieuwe ondernemers aantrekken in onze gemeente. Naast het commerciële aspect willen we samen met onze handelaars van Tremelo een toegankelijke en inclusieve gemeente maken waar iedereen zich thuis voelt.
We plaatsen Tremelo als shoppinggemeente nog sterker op de kaart naar onze buurgemeenten toe. Dat kunnen we doen door het platform van 'Visit Tremelo' nog actiever te gebruiken. Door ook onze toeristische troeven (Pater Damiaanmuseum, Sven Nys Cycling Center (SNCC)) uit te spelen samen met onze mooie wandel- en fietsomgeving willen we meer bezoekers van buiten onze gemeente naar onze ondernemers trekken.
Nieuwe ondernemers die zich willen vestigen in Tremelo en Baal willen we een starterssubsidie geven. Het lege pand (Grote Bollostraat 7) in de dorpskern, dat in eigendom is van de gemeente, renoveren we tot een ruimte waar startende ondernemers de kans krijgen om het twee jaar lang gratis te gebruiken als pop-upwinkel. Dit doen we door samen met de Lokale Economieraad een tweejaarlijkse wedstrijd "Win je pand in Tremelo" te organiseren.
Een pop-upwinkel is een tijdelijke winkel die voor een korte periode op een specifieke locatie wordt geopend zonder de kosten van een permanente winkel. Ze zijn populair omdat ze een gevoel van exclusiviteit creëren, wat klanten kan aantrekken.
Tremelo heeft tot op heden weinig leegstand, toch willen we ons hier al voor wapenen. We roepen een leegstandsheffing in voor handelszaken die meer dan 1 jaar leegstaan en reiken daarnaast een vestigingssubsidie uit aan een ondernemer die zich wil vestigen in een pand dat minimaal 1 jaar leeg staat en gelegen is in het kernwinkelgebied van Tremelo en Baal. Deze premie koppelen we aan de behoeften van …. en mag de bestaande activiteiten niet verstoren.
Klik hier indien u meer wil weten over het programma Lokale economie
🚲 Op een vlotte manier van Ninde naar Baal
We geven de straten terug aan de buurtbewoners en vergroten de rust in de wijken door resoluut verder in te zetten op een combinatie van mobiliteit én levenskwaliteit. We leggen hierbij graag de focus op voetgangers en fietsers. Kwalitatieve voet- en fietspaden, trage wegen en fietsstraten maken onze gemeente aantrekkelijk. We gaan verder op de ingeslagen weg en zetten we alles op alles om van Baal tot Ninde een aantrekkelijke voetgangers- en fietsgemeente te maken.
Iedereen is voetganger!
De heraanleg van straten plannen we op maat van die zwakke weggebruikers. Zo worden onze wegen leefbaarder, veiliger en gezonder. Natuurlijk heeft de auto nog altijd zijn plaats in onze gemeente, maar het zal niet meer de eerste plaats zijn. Voetgangers, fietsers, het openbaar vervoer en daarna de wagen zijn de prioriteiten in onze mobiliteitsvisie.
We zorgen we voor een compleet voetgangersnetwerk met veilige overzichtelijke (gevleugelde) zebraplaatsen en werken het trage wegennetwerk verder uit. Zo zorgen we voor veilige verbindingen voor zachte weggebruikers. Trage wegen bieden, zeker voor korte afstanden een alternatieve en verkeersveilige route voor bijvoorbeeld schoolgaande kinderen. Ook bekijken we of we hier een verhard spoor kunnen voorzien zodat ook rolstoelen en kinderwagens er vlot kunnen passeren.
Na het verbeteren van de fietspaden in delen van de Veldonkstraat en de Baalsebaan gaan we voor een stroomversnelling in het vernieuwen van al de oude fietspaden. Want veilige fietspaden zijn de basis om nog meer mensen op de fiets te krijgen. We doen dit met oog voor vloeiende overgangen van straat naar fietspad en zorgen ervoor dat onze fietspaden het hele jaar lang goed bereidbaar zijn.
Het busgebruik voor onze inwoners maken we goedkoper via het derdebetalerssysteem. Daarbij neemt de gemeente als derde partij de kosten gedeeltelijk voor zijn rekening. Zo geniet iedereen maximaal van deze voordelige regeling en sporen we onze inwoners aan om eerder (meer) de bus te gebruiken dan de wagen.
Klik hier indien u meer wil weten over het programma Mobiliteit