Strook rond gemeentehuis onthard en vergroend.

23 Oktober 2023

Strook rond gemeentehuis onthard en vergroend.

"Eindelijk wat groen rond het gemeentehuis"

Net na de zomer hebben we met de steun van de provincie Vlaams-Brabant en KiemKracht, de omgeving van ons gemeentehuis onthard en vergroend. Hiermee voeren we één van onze actiepunten uit om meer groen te voorzien op elk plein, wijk, straat en tuin. 

 

Vlaanderen is een van de meest verharde gebieden in Europa. En dat heeft zijn gevolgen. 

Door de verhardingen rond ons gemeentehuis te vervangen door gras, bloemen, struiken en gevelbeplanting maken we onze gemeente meer klimaatbestendig, aantrekkelijker voor dieren en nuttige insecten, koeler op warme dagen en ook veel mooier. We willen ook graag het goede voorbeeld geven en tonen op deze manier hoe inwoners ook met kleine ingrepen in eigen tuin een verschil kunnen maken.  Ook daarom lieten we de omgeving van ons gemeentehuis ontharden en vergroenen.

 

We konden hierbij rekenen op de financiële steun van de provincie en de expertise van KiemKracht. 

De steun van de provincie bestond in de begeleiding van de uitvoering van het ontharden en vergroenen rond het gemeentehuis.  Kiemkracht tekende in opdracht van de provincie, een ontwerp voor de rand rond het gemeentehuis, en begeleidde de gemeentediensten bij de uitvoering van het project.

 

De plantkeuze hebben we in het kader gedaan van ons bijenactieplan.  Zo zijn er diverse planten voorzien die aantrekkelijk zijn voor bijen zowel in het voorjaar als in het najaar.  Wat heel wat jaren een monotone grijze vlakte was is in een paar dagen herschapen in een groene plek vol biodiversiteit.

Onze grote dank gaat dan ook naar al het gemeentepersoneel die zich in soms barre weersomstandigheden deze plek herschapen hebben in een groene oase.   

 

Wist u trouwens dat we met onze gemeente de poule met Boortmeerbeek, Keerbergen en Begijnendijk gewonnen heeft in het VK Tegelwippen.