Hogere subsidie voor herbruikbare luiers.

25 November 2023

Hogere subsidie voor herbruikbare luiers.

"Het gebruik van herbruikbare luiers is de laatste jaren hip geworden"

Sinds 2017 kunnen inwoners van Tremelo een subsidie aanvragen voor de aankoop van herbruikbare luiers. Zo kon er 30 procent van het aankoopbedrag worden terugbetaald, met een maximum van 100 euro, op voorwaarde dat je voor minimum 200 euro aan luiers had gekocht. Door de gemeentelijke subsidie te verhogen tot 200 euro wil de gemeente deze subsidiëring niet alleen actualiseren maar ook meer mensen informeren over deze financiële tegemoetkoming.

Want er zijn veel meer mensen die deze luiers gebruiken dan dat er aanvragen voor de subsidie worden ingediend. Het gebruik van herbruikbare luiers is de laatste jaren hip geworden.  Herbruikbare luiers zijn niet alleen goed voor het milieu, ze zijn uiteindelijk ook voordeliger dan gewone luiers. De afgelopen drie jaar ontving de gemeente in totaal slechts tien aanvragen voor deze subsidie.

Basispakket

In het nieuwe reglement voorzien we opnieuw een subsidie voor 30 procent op de aankoopprijs, waarbij ouders tot 200 euro kunnen terugkrijgen. Voorwaarde is nu wel dat je voor minstens 250 euro aan luiers moet gekocht hebben. Die minimum aankoop van 250 euro is echt wel nodig om met een basispakket hernieuwbare luiers aan de slag te gaan. De gemiddelde prijs van een herbruikbare luier is 25 euro, en je moet er zeker een tiental aankopen wetende dat je toch dagelijks een zestal luiers moet verversen die je dan nog moet wassen en laten drogen.

Samen met het Huis van het kind zal de gemeente dit subsidiereglement promoten zodat jonge ouders op de hoogte zijn van het bestaan ervan. Op die manier hopen we ook dat er meer ouders de beslissing gaan nemen om herbruikbare luiers te gebruiken.