Groen wil cultuurhuis en lokaal dienstencentrum in oud klooster

04 Maart 2012

Groen wil cultuurhuis en lokaal dienstencentrum in oud klooster

Begin deze maand kwamen de gebouwen van het Wit-Gele Kruis in de Astridstraat leeg te staan. Dit voormalige klooster is nog steeds eigendom van de Baalse Kerkfabriek en werd de laatste 24 jaar doorverhuurd aan het Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant.Sp.a en Groen Tremelo-Baal zien hier een unieke kans om van dit mooie authentieke gebouw een cultuurhuis en een lokaal dienstencentrum te maken.   Als cultuurhuis denken we dan aan een gezellige tentoonstellingsruimte, lokalen die ter beschikking staan van onze verenigingen, vergaderruimtes en de nodige accommodatie voor thematische infoavonden, voor zowel de gemeente, het OCMW als de verenigingen.Een lokaal dienstencentrum biedt o.a. informatieve, recreatieve en vormende activiteiten aan, die specifiek bedoeld zijn om de zelfredzaamheid en het sociale netwerk van onze oudere inwoners te versterken. Denk dan aan computerlessen, hobby-ateliers, gezamenlijk middagmaal?

 De combinatie is volgens sp.a en Groen voordelig: overdag kan het gebouw vooral gebruikt worden als lokaal dienstencentrum en 's avonds en tijdens de weekend komen de verenigingen tot leven in het cultuurhuis.Het gebouw is weliswaar oud en er zullen de nodige renovatiewerken moeten gebeuren, met aandacht voor rationeel energieverbruik. Ook de groenvoorziening rond het gebouw moet dan aangepakt worden, graag met de nodige aandacht voor biodiversiteit. Een klein parkje met zitbanken, een petanquebaan? behoort tot de mogelijkheden.

 Als je je ogen sluit, dan zie je dat hier een rustig plekje midden in de dorpskern gecreëerd kan worden. Daarom adviseren wij om het gebouw aan te kopen. De andere optie, alweer een appartementsblok, zien we niet zo goed zitten.