Groen Tremelo-Baal wil plan “spelende kinderen”

27 April 2018

Groen Tremelo-Baal wil plan “spelende kinderen”

Op woensdag 18 april was het Buitenspeeldag, een initiatief van Nickelodeon en de Vlaamse Overheid. De dag bij uitstek dus om kinderen en jongeren aan te zetten om buiten te sporten en te spelen in hun onmiddellijke woonomgeving. Groen is echter ontgoocheld dat onze gemeente niet meedoet aan dit jaarlijkse evenement. Terwijl de buurgemeenten Haacht, Heist op den Berg, Begijnendijk en Rotselaar allerlei activiteiten organiseerden, blonk Tremelo uit in het “niets doen”.

De week voordien werd onder grote persbelangstelling op de Balenberg de gezinszoektocht “Volg Thibau als je kan” voorgesteld, maar op 18 april was er op diezelfde plek weinig of niets te zien...

Laura Josse (midden) “De Buitenspeeldag was de ideale gelegenheid voor de Tremelose kinderen om kennis te maken met de accommodatie die ter beschikking staat. Zowel in Parkheide als op de Balenberg had men leuke dingen kunnen organiseren om ze buiten te laten spelen”.

Groen Tremelo-Baal stelt daarom voor om de komende jaren échte activiteiten te organiseren tijdens de Buitenspeeldag. Bijkomend willen we nog verder gaan en samen met onze jeugdbewegingen, scholen, de jeugdraad.... én de kinderen een plan opstellen om de kinderen terug aan het spelen te krijgen.

Wendy Huysmans (links) “Nog te vaak moeten kinderen voldoen aan onze verwachtingen. We laten ze spelen in de formele speelplekken zoals Parkheide of op en rond de Balenberg. Maar op straat, in het bos –naast de platgetrapte paden- zien we haast niemand meer spelen”.

De oproep van ons gemeentebestuur voor het zoeken naar een speelbos is volgens Groen Tremelo-Baal alvast een stap in de goede richting. Twee jaar geleden stelden we voor om tijdens de vakantiemaanden speelstraten te promoten maar dit werd spijtig genoeg niet aanvaard.

Hayley Van den Bergh (rechts) "Met Groen willen we onze gemeente inrichten op maat van spelende kinderen. We willen autoluwe buurten en groene speelplekken. Hier kunnen jong en oud elkaar ontmoeten, ze dragen bij aan de luchtkwaliteit, stimuleren beweging en bevorderen de gezondheid."

Dat het kinder- en jeugbeleid anders kan werd al vlug duidelijk tijdens onze debatavond "Met Groen in de living" van vorig jaar. Groen Tremelo-Baal wil daarom in de eerste plaats luisteren naar de noden van onze kinderen. Zij kunnen immers mee het beleid bepalen.