Groen Tremelo-Baal wil boerenmarkt vanaf 2019

15 April 2018

Groen Tremelo-Baal wil boerenmarkt vanaf 2019

Na onze Biomarkt was het duidelijk: veel inwoners zijn bezorgd over ons voedsel. De voedselschandalen die elkaar opvolgen doen ons nadenken over wat we eten en meer en meer mensen stellen zich vragen over de herkomst van ons voedsel. 

Groen Tremelo-Baal stelt daarom voor om op woensdagnamiddag in Baal een wekelijkse 'boerenmarkt' te organiseren. Hier kunnen lokale land- en tuinbouwers hun eigen producten aan de man te brengen. Je kan er dus vanop aan dat je product lokaal gekweekt is en geen overbodige voedselkilometers heeft afgelegd.

Ronny Wouters: “Korte keten is een manier van verkopen waarbij er een rechtstreekse band is tussen producent en consument. Op die manier kan de landbouwer zijn prijs, de productie en het aanbod zelf bepalen. Met zo'n transparant systeem is hij niet enkel een ambassadeur voor zijn product maar voor de hele korte keten. Als klant krijg je in ruil verse en kwaliteitsvolle producten recht van bij de boer, die er dan ook nog een eerlijke prijs voor krijgt. Dit zonder veel voedselkilometers of verpakkingsafval. En bovendien ondersteun je de lokale economie”.

Groen denkt hierbij niet alleen aan lokale landbouwers. Ook handelaars die streekprodukten aanbieden zijn welkom op de boerenmarkt. Want hoe meer mensen lokaal eten, hoe meer we onze lokale economie steunen en ons voedingssysteem veranderen.

Petra Vreys: “Groen Tremelo-Baal wil zich ook focussen op kleinere initiatieven die het leven in onze gemeente aangenamer maken. Het opstarten van deze Boerenmarkt kadert in dit gegeven. Het leven in onze gemeente verbeteren doe je immers niet enkel met megaprojecten”.

Omdat de parking op de Baalsebaan in Baal nu al op woensdagnamiddag tussen 14 en 18u voorbehouden is voor marktkramers lijkt het ons een opportuniteit om hier gebruik van te kunnen maken.