Groen! Tremelo-Baal wil dorpskom Tremelo zondags verkeersvrij

27 September 2010

De openstraatdag zaterdag viel Groen! Tremelo-Baal zwaar tegen. Slechts een klein stukje van het centrum van Tremelo was autovrij gemaakt. Onze dromen zijn veel ambitieuzer. Waarom niet de hele hoofdstraat afsluiten? Wij pleiten er bovendien voor om dat vaker te doen dan eens per jaar. Waarom bij voorbeeld niet elke zondag...? Groen! Tremelo-Baal stelt voor om regelmatig tussen 10 en 19 uur het centrum verkeersvrij te maken vanaf het rondpunt aan het gemeentehuis tot en met het kruispunt aan "Den bingo". Dit biedt zowel economisch, sociaal als ecologisch alleen maar meerwaarde. Voor de Tremelose middenstandszaken die 's zondags open zijn, zien we als groene partij heel wat mogelijkheden. Ons voorstel geeft "creatieve" middenstanders nieuwe impulsen om hun zakencijfer te verhogen.

Economisch

v Onze gemeente komt in de media met dit initiatief. Gratis reclame dus en de kans om nieuwe bezoekers aan te trekken.

v Winkelen in een autovrije dorpskern is een aangename manier om van je zondag te genieten. Meer bezoekers op zondag wil ook zeggen meer potentiële klanten op andere dagen.

v De plaatselijke horeca krijgt extra ruimte voor terrasjes.

v Natuurlijk sporen wij mensen aan om onze gemeente te voet, met de fiets of het openbaar vervoer te bezoeken. Wie toch de wagen neemt, kan op de diverse randparkings terecht, zoals op de Vinneweg, de Hilstraat, de Kruisstraat, en de supermarktparkings.

Sociaal

Het Damiaanplein wordt eindelijk een "plein" in plaats van een parking, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Het geeft de vele verenigingen de kans om naar buiten te komen en activiteiten te organiseren.

 

Ecologisch

Meer mensen zullen op zondag de auto laten staan om te voet of met de fiets naar het dorp te komen. Veel kans dat ze dit ook in de week wat vaker zullen doen. Minder autoverkeer betekent minder uitstoot, meer gezonde lucht en ademruimte. Samen met de Lijn kunnen we misschien ook het openbaar vervoer naar onze gemeente verbeteren.

Een autoloze zondag kan boven alles een gezellig volksfeest zijn. Geen groots opgezet spektakel, maar een dag van en voor de Tremelonaar die tot rust wil komen in zijn eigen dorp. Zonder auto's wordt dat weer even helemaal van ons. Kinderen kunnen spelen op straat, gezinnen voelen zich veilig en genieten vrijuit van de extra zuurstof. Het komt de leefbaarheid alleen maar ten goede.