Geen week maar "maand van de bij".

22 Mei 2023

Geen week maar

"We gaan voluit voor een bijvriendelijke gemeente"

Naar aanleiding van ‘de week van de bij’ organiseren de Tremelose bijenwerkgroep bestaande uit VZW Isabo, Natuurpunt Tremelo en RLNH de komende 4 weken een aantal activiteiten.

Vorige maand al zette de werkgroep een eerste activiteit op poten met een voordracht over bijvriendelijke tuinen. De komende twee weken staan er echter nog andere activiteiten op de planning. Zo loopt er sinds dinsdag de expo ‘Bijen in de kijker’ in de bib met daarbij ook een bijenkwis voor de allerkleinsten. Verder zullen er workshops gegeven worden tijdens de maandelijkse seniorennamiddag, is er dinsdag 30 mei een lezing over de Aziatische hoornaar en sluit Joeri Cortens de week van de bij af op woensdag 31 mei met de lezing ‘bij-zonder landschap. De apotheose is er echter op zondag 28 mei met de Grote Bijenhappening vanaf 14 uur in Zaal Lindebloesem.

Ontharden

“We zijn heel blij dat de bijenwerkgroep zulke leuke initiatieven opzet tijdens de week van de bij. Maar ook in ons dagelijks beleid zetten we in op hun leefomgeving. Zo zal de omgeving rond het gemeentehuis onthard en vergroend worden met een groot deel bijvriendelijke planten, net zoals er sinds kort ook plannen zijn om ook op de site van de bib extra te ontharden en gevelplanten te voorzien. Ook het maaibeheer op sommige plekken hebben we herbekeken.

Bijenblokken

De komende periode verdeelt de gemeente ook een tweehonderd bijenblokken. Als bewoners ontharden in kader van het BK Tegelwippen of na mei ook een deel van hun tuin niet maaien, krijgen ze weldra de kans op een van de vele bijenblokken. Kinderen die aan de bijenkwis meedoen in de bib, maken er ook kans op.